Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Sint-Romboutstoren

Copyright Milo Profi

 

In 1452 start de bouw van dit imposante Mechelse monument door de architectenfamilie Keldermans. Tijden veranderen en er komt altijd wel wat tussen: daardoor wordt de toren nooit voltooid. Toch schopt de 97 meter hoge toren het tot symbool bij uitstek van Mechelen.

 

De Sint- Romboutstoren is erkend als werelderfgoed door UNESCO. Vroeger werden hier de belangrijkste stadsdocumenten bewaard. De versterkte toren deed ook dienst als belfort: je kon de vijand van ver zien aankomen. De klokken in de toren waren bedoeld om de tijd aan te geven én om alarm te slaan bij gevaar.

 

Op naar de skywalk

Je kunt de toren bezoeken (tickets). Je ontdekt er zes kamers die elk een eigen functie hebben. In de toren kan je een werkend torenuurwerk en twee beiaarden van dichtbij bewonderen. Uniek in Europa! Op de skywalk heb je een weids uitzicht op de Grote Markt, de stad en de omgeving. Geniet van deze verdiende beloning voor je inspanning.

 

De beiaard

Volgens de legende komen de Mechelaars altijd en overal te laat, op 'het Mechels uur'. Sorry! Daarom hangen ze in de achttiende eeuw aan de vier zijden van de Sint-Romboutstoren het grootste torenuurwerk ter wereld. De gigantische wijzerplaten waren groter dan die van de Big Ben in Londen. Ze gaven enkel het uur aan. Om de minuten te weten, luisterden we naar de beiaard.

 

En dat doen we nog altijd. Het uurwerk hangt er vandaag niet meer, maar de beiaard speelt om het kwartier melodieën. Uniek in Mechelen is de slag tussen de kwartieren in, om de zeven en een half minuten. Dat is het 'Mechels halfke'. De oudste nog bestaande klokken dateren uit de zeventiende eeuw. In 1981 is de toren ingrijpend gerestaureerd. Toen kwam er ook een nieuwe beiaard. Elke week zijn er verschillende beiaardconcerten en om de vijf jaar houdt de beiaardschool de internationale beiaardwedstrijd Koningin Fabiola. 

 

Maneblussers

Wist je dat... Mechelaars ook wel eens Maneblussers genoemd worden? Ontdek de legende.

 

Slechtvalken

Sinds enkele jaren huizen er opnieuw slechtvalken in de Sint-Romboutstoren. Bekijk een leuk filmpje van deze roofvogels.

 

Lees meer over de bestijging van de Sint-Romboutstoren op de officiële website.

 

Herbekijk hier de reportage van Vlaanderen Vakantieland van, o.m., de Sint Romboutstoren. 

 

Tickets

Bestel via deze link je tickets. Kom je met een groep? Dan vind je hier meer info terug. 

Waar?
Onder den Toren
2800 Mechelen
Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers
Meet in Mechelen
Mechelen, makkelijk bereikbaar
Plan je bezoek
Stadsplan
Geschiedenis van Mechelen
AnySurfer, Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites