Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Haverwerf

Copyright Patje Verbruggen

 

Oorspronkelijk werd hier haver ontscheept en verhandeld. Haver is vroeger synoniem voor graan, en daarop heeft Mechelen de exclusieve stapelrechten: graanboten moeten in Mechelen stoppen en de hele lading drie dagen lang te koop aanbieden. Enkel wat niet in Mechelen verkocht wordt, mogen de handelaars weer opladen en verder vervoeren.

 

Kijk naar de drie opmerkelijke huisjes bij de brug. Ze dateren uit de zestiende en zeventiende eeuw en zijn de trekpleister van de Haverwerf. Het hoekhuis heet Het Paradijske. De reliëfs boven de ramen verbeelden de scènes 'Het aards paradijs' en 'De boom der kennis van goed en kwaad'.

 

In het midden staat De Duiveltjes, een van de mooiste houten gevels in ons land. Vroeger heette het De Verloren Zoon, want dat verhaal is boven de toegangsdeur uitgebeeld. Nu is het genoemd naar de duiveltjes die als zuilen fungeren. Links staat het huis Sint-Jozef, met centraal het reliëf van Sint-Jozef met het kind Jezus. Wandel langs het water en geniet!

Waar?
Haverwerf
2800 Mechelen
Volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers
Meer info:
Meet in Mechelen
Mechelen, makkelijk bereikbaar
Plan je bezoek
Stadsplan
Geschiedenis van Mechelen
AnySurfer, Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites