Architectuur & Erfgoed - Heffen

Deze pagina is niet beschikbaar in het Spaans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Parochiekerk Sint-Amandus

Aan de linkeroever van de Zenne bevindt zich de Sint-Amanduskerk. Je geniet hier van een prachtig uitzicht op zowel de rivier, die er pal naast loopt, als op het gebouw zelf. Het kerkgebouw is een neogotische Hallekerk die dateert uit de 19de eeuw. De kerk is volledig omringd door een kerkhof en heeft een eclectische grafkapel uit de 19de eeuw. Op het oudste stuk van het kerkhof zijn nog enkele graven uit de 19de eeuw terug te vinden. De zandstenen toren gaat oorspronkelijk terug tot de 13de eeuw. Indertijd was de toren veel hoger en kende deze een plat dak, wat nu duidelijk verschilt met het verleden. Vanuit de toren werd de wacht gehouden om de Mechelse grenzen te beschermen. Tevens diende het als lichttoren voor de scheepsvaart op de Zenne.

Later brak men de toren af en werd deze samengevoegd bij de 16de-eeuwse kerk. Nogmaals werd de kerk afgebroken in de vroege 19de eeuw. Deze keer werd de kerk heropgebouwd in baksteen en voorzien van loden glasramen, een typisch element uit deze eeuw. De kerk is gewijd aan de heilige Sint-Amandus. Qua interieur vind je onder meer een rococo preekstoel uit de 18de eeuw terug en enkele blikvangende schilder- en beeldhouwwerken uit de 17de en 18de eeuw.

Brouwerswoning

Aan de overkant van de Sint-Amanduskerk, langs de Kazernestraat, vind je de voormalige Brouwerswoning. In de vroege 19de eeuw was Frans Prosper Verschueren de burgemeester van Heffen. Hij had een onverklaarbare passie voor brouwen en bouwde het hedendaags eclectische herenhuis, de brouwerswoning. Tijdens WOI liep het pand heel wat schade op waardoor Verschueren-Somer het volledig vernieuwde.

Het herenhuis bestaat vanbinnen uit een neoclassicistisch interieur met elegante stucplafonds en marmeren schouwen. Aanpalend is de voormalige limonadebrouwerij gelegen die effectief dienst deed tot de jaren 1960. In deze periode genoot ook de bijhorende feestzaal Het Witte Paard naam en faam in gans Vlaanderen. Verschillende Vlaamse virtuozen begonnen hier hun carrière zoals Bobbejaan Schoepen en Will Tura. De zaal verkreeg later de naam Alpenhof. Gedurende enkele jaren was deze zaal het repetitielokaal van de fanfare “de Vreugdegalm”.

Na de jaren 1960 baatte de zogenaamde familie Seeldrayers jarenlang een bekende drankenhandel uit. In 2015 verkocht de familie het pand en startte men de afbraak van de feestzaal. Op deze manier kon het dorpshart van Mechelen zich uitbreiden met het Brouwershof, een woonproject.

Landhuis Kapelhof

Vlakbij de Kapel Onze-Lieve-Vrouw Maria Ten Doorn, te midden van een park, is het Kapelhof gelegen, ook wel bekend als Heffenhof. Het is een neoclassicistisch landhuis uit de 19de eeuw met een dubbelhuisopstand. Deze bestaat uit een centrale risaliet met deurvenster en balkon op de eerste verdieping. Het park, bestaande uit een centraal gazon omringd door opgaande bomen, wordt aan de straat Ten Doorn afgesloten door een bakstenen muur. Een bezoek binnenin is niet mogelijk, maar met een beetje geluk kan je vanaf de straatkant kan het bijgebouw met zadeldak bewonderen. In 1998 werd het Kapelhof beschermd als monument.

Bronnen: dorpsbewoners - www.heffen.be - inventaris.onroerenderfgoed.be 
www.flickr.com