KazerneDossin_CopyrightTourismMechelenStijnBollaert.jpg

Kazerne Dossin

Op 1 december 2012 opende in Mechelen Kazerne Dossin. Een Museum, Memoriaal en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten. Kazerne Dossin is voor België een unieke herinneringsplaats. Als 'SS Sammellager Mecheln' was de kazerne tijdens de Tweede Wereldoorlog voor meer dan 25.000 Belgische en Noord-Franse Joden en Zigeuners letterlijk een wachtkamer van de dood.

Om huidige en toekomstige generaties de historische betekenis van deze plaats te duiden en thema's als racisme, uitsluiting en mensenrechten aanschouwelijk te maken, werd een gloednieuw museum gebouwd. De combinatie van het historische verhaal van de Holocaust in België met het thema mensenrechten maakt van Kazerne Dossin een uniek project. Het unieke ontwerp voor het nieuwe museum is van de hand van toparchitect en vroeger Vlaams bouwmeester bOb Van Reeth.

Wat vind je waar:

De eerste verdieping van het museum staat in het teken van de Belgische situatie begin jaren '40.
De tweede verdieping gaat dieper in op massale discriminatie van Joden en zigeuners.
De derde verdieping tenslotte gaat in op de georganiseerde vernietiging van een hele bevolkingsgroep.
Op de vierde verdieping is er een ruimte waar tijdelijke tentoonstellingen plaatsvinden.

Op elke verdieping wordt de link gelegd naar hedendaagse verhalen die te maken hebben met mensenrechten. Daarnaast komt de bezoeker op elke verdieping de verhalen tegen van vijf getuigen. Getuigen die de deporatie van Mechelen naar Auschwitz overleefden, in het verzet werkzaam waren of onderdoken voor de bezetter. Hun verhalen vormen de rode draad doorheen het museum.

Comfort

Toegankelijkheid

Faciliteiten

Wanneer?

Maandag 9 u. - 17 u.
Dinsdag 9 u. - 17 u.
Woensdag gesloten
Donderdag 9 u. - 17 u.
Vrijdag 9 u. - 17 u.
Zaterdag 9.30 u. - 17 u.
Zondag 9.30 u. - 17 u.

Uitzonderlijk gesloten : , di 4 oktober 2016, wo 12 oktober 2016, ma 3 oktober 2016, zo 1 januari 2017, zo 25 december 2016

Locatie

Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen