SintKatelijnekerk_CopyrightTourismMechelenLaylaAerts.jpg

Sint-Katelijnekerk

De gotische Sint-Katelijnekerk werd in de 14de eeuw gebouwd en staat in een buurt waar historisch gezien arme Mechelaars woonden. Dat zie je ook aan de bouw van de kerk zelf, aangezien het gebouw grote tekenen van spaarzaamheid vertoont. De kerk is namelijk eerder bescheiden qua omvang en heeft houten gewelven, die goedkoper waren dan hun stenen tegenhangers.

De hele kerk staat in het teken van 'Catharina', een mythisch figuur uit de Romeinse tijd. Volgens de legende weigerde ze haar christelijk geloof af te zweren, waarop de Romeinse keizer haar ter dood veroordeelde. Ze werd vastgebonden tussen de spaken van een rad, dat men nadien snel ronddraaide, waarop de dood normalerwijze zou volgen. De legende wil echter dat het niet Catharina was die brak, maar wel het rad. Men ging dan maar over tot onthoofding, maar ook daar gebeurde iets unieks: er stroomde melk uit de wonde, die de pest in de stad verdreef.

Er zijn ook tal van verwijzingen naar Catharina te vinden in de kerk: twaalf roosvensters in de middenbeuk, als verwijzing naar Catharina's marteltuig en een mooi roosvenster in de voorgevel.

OPGELET: de kerk is momenteel beperkt toegankelijk wegens restauratiewerken.

Comfort

Toegankelijkheid

Wanneer?

Maandag 13 u. - 17 u.
Dinsdag 13 u. - 17 u.
Woensdag gesloten
Donderdag 13 u. - 17 u.
Vrijdag 13 u. - 17 u.
Zaterdag 13 u. - 17 u.
Zondag 13 u. - 17 u.

Uitzonderlijk gesloten : zo 1 januari 2017, zo 25 december 2016, za 31 december 2016, za 24 december 2016

Locatie

Sint-Katelijnekerk, Sint-Katelijnestraat 2800 Mechelen

Contact

Virtueel Mechelen


mechelen 360