3_gebouw_-c-museumhofvanbusleyden_foto_sophienuytten.jpg

Museum Hof van Busleyden

Museum Hof van Busleyden sluit omwille van het coronavirus. Alle geplande activiteiten worden geannuleerd.

Welkom in het Museum Hof van Busleyden! Treed binnen in dit groots en prachtig renaissance stadspaleis in Mechelen, de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Stap in de voetsporen van Hiëronymus van Busleyden, Margareta Van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More. Wissel ideeën uit en sta stil bij een wereld in verandering, net als toen.

In de vijftiende en zestiende eeuw gaat de wereld open. Je voelt de sensatie van een nieuwe tijd, de renaissance, waarin de mens centraal staat. Tijden waarin alles lijkt te veranderen. Dit huis is vandaag opnieuw een plaats van ontmoeting en gesprekken, een broedplaats van ideeën en een verzamelplek van kunst.

Beleef de verrassende Bourgondische geschiedenis en dring steeds dieper door in het Hof van Busleyden, met zijn schatten en verhalen. Je ontdekt hoe Bourgondiërs naar de stad keken, hoe ze met macht omgingen, en wat voor hen meesterschap en vakmanschap betekende.  Je beweegt van levendige en drukke ruimtes naar meer private en verstilde plekken. Je gaat mee op zoek naar de echte Margareta en staat oog in oog met de intrigerende en kwetsbare Besloten Hofjes.

In dit museum blikken we terug op de glorieuze geschiedenis van de stad en kijken we samen vooruit naar de toekomst. Reis heen en weer tussen toen en nu. Experimenteer en treed in dialoog met het museum en zijn altijd wisselende collectie. Het verhaal is nooit af. 

 

 

Nieuwe ruimte tot 21/06/2021: Back to Black
Is zwart altijd zwart of zijn er nuances? Zie jij het verschil tussen roetzwart, pekzwart of gitzwart? En waarom noemen wij deze variaties zo? Back to Black gaat op zoek naar de kunsthistorische betekenissen van zwart en onderzoekt met de bezoekers onze huidige beleving van Bourgondisch zwart.
 
Donderdagavond rondleiding met gids

Wil je het museum ontdekken met gids? Elke derde donderdagavond van de maand kan je als individuele bezoeker aansluiten bij een instaprondleiding. Een gids neemt je in 90 minuten mee langs de hoogtepunten van de permanente tentoonstelling. Dwaal door het renaissance stadspaleis van Hiëronymus van Busleyden, verdiep je in het vakmanschap uit de 16de eeuw en bewonder de prachtige albasten en poupées de Malines. Je sluit de rondleiding af bij de Besloten Hofjes, topstukken van het museum. Meer info vind je hier

 

Help jij ons het kinderharnas van Karel V naar Mechelen te brengen?

Meer info hier

Openingsuren

maandag:10u - 17u

dinsdag: 10u - 17u

woensdag: gesloten

donderdag: 10u - 22u

vrijdag:10u - 17u

zaterdag:10u - 17u

zondag:10u - 17u

Tarieven

12 EUR | Standaardtarief

10 EUR   | Op vertoon van je ticket van de Sint-Romboutstoren

10 EUR   | Mechelaars, 65 +, groepen, kortinghouders

7 EUR   | Mensen met een beperking

2 EUR   | 13-26j

2 EUR   | UiT-pas met kansentarief (Mechelen), Fonds Vrijetijdsparticipatie

gratis    -13j, ICOM houders, Vrienden van het Hof van Busleyden

Tickets

Via de ticketbalie van het museum;
Of online, Koop hier je tickets

Waar?

Museum Hof van Busleyden, Sint-Jansstraat 2a, 2800 Mechelen