Wintertuin Ursulinen

Update 01/12/2020

Deze locatie sluit van 28/10/2020 tot 01/03/2021 de deuren om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Consulteer de website voor meer informatie.

De grote verwondering

Art nouveau op hoog niveau

Hoe durfden de zusters Ursulinen uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver het aan om deze parel van, het toen hypermoderne, art nouveau neer te zetten? Deze feeërieke Wintertuin uit 1900 met een kleurrijke glas-in-loodkoepel was het visitekaartje van hun toenmalige meisjespensionaat. En nog mysterieuzer: de architect van de Wintertuin is onbekend gebleven. Nochtans was hier een meesterlijke ontwerper aan het werk.

Geloof je het niet? Je ogen zullen knipperen van verbazing, want dit is pas art nouveau op niveau.

Altijd lente in de Wintertuin

Kijk hoe het spel van licht en kleur betovert. Goudgele stralen strelen de glaskoepel, het lijkt wel altijd lente. Het veelkleurige glas-in-lood van de koepel tekent de Morgen, Dag en Avond, een populair thema in de art nouveau. Je ontdekt veel fauna en flora in het glaswerk. En ook in de Wintertuin zelf groeien varens, planten en bloemen.

Stap een andere wereld binnen

De Wintertuin maakt deel uit van een indrukwekkend als monument beschermd complex, waarin art nouveau met neogotiek, neo-empire en art deco versmolten is. Je stapt een andere wereld binnen. Namen als Empiregang, Alpenzaal, La Fontainerefter, Pianogalerij en Eretrap prikkelen de verbeelding.

Deze ervaring blijft op je netvlies gebrand. 

Individuele bezoekers

Prijs

€ 12 | Standaardtarief per persoon
Gratis | Kinderen tot 12 j

Wil je de wintertuin bezoeken in groep? Klik dan hier  voor meer informate. 

Wanneer?

Elke zondag is er een rondleiding van twee uur in het Nederlands en in het Frans en/of Engels afhankelijk van de deelnemers. (Reserveren is vereist en kan tot uiterlijk 24.00 u de zaterdag vooraf). 

Er zijn geen rondleidingen van 15 december tot en met 15 januari, op Paaszondag en op Open Monumentendag (2e zondag september).

Toegankelijkheid

Niet alle delen van de rondleiding zijn rolstoeltoegankelijk. Mensen die moeilijk te been zijn, moeten rekening houden met een aantal trappen.  

Folder

Download hier de folder voor meer informatie.

Reserveren

Reservatie vooraf is verplicht. Dit kan vanaf 20 juni 2020 uitsluitend telefonisch elke zaterdagvoormiddag tussen 10.00 u en 12.00 u op het nummer 015 75 77 28.

Er dient gereserveerd voor één van de 4 tijdsblokken met respectievelijk start om 14.00 u; 14.30 u; 15.00 u of 15.30 u. Bezoekers zijn verplicht het aangevraagde beginuur te respecteren.

 Contact

vzw Wintertuin OLV-Waver
Bosstraat 9
2861 Onze-Lieve-Vrouw-Waver

T +32 (0)15 75 77 28
info@visitwintertuin.be
www.visitwintertuin.be

Bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer

Trein naar het station van Mechelen, waar je bus 510 (13.25u) of 511 (13.50u) op bus perron 11 neemt. Je stapt af aan halte OLV-Waver Kerk, op 200 meter van de ingang.

Met de fiets

De Wintertuin ligt tussen fietsknooppunten 35 en 36 van de fietsknooppunten. Vraag de gratis folder (Nederlands of Engels) aan bij Visit Mechelen (visit@mechelen.be).

Met de auto

Je parkeert gratis en vlakbij (P1 of P2). Niet elke GPS stuurt je tot vlakbij de ingang, je geeft best huisnummer 22 in (overkant ingang). 

mechelen 360