Niet te missen - Heffen

1. Kapel Onze-Lieve-Vrouw Maria Ten Doorn

Ter vervanging van een oudere kapel werd de kapel Onze-Lieve-Vrouw Maria Ten Doorn gebouwd in 1643 door Christiaan van Laethem, toenmalig burgemeester van Mechelen. De naam dankt de kapel aan het feit dat rond 1500 een houten Mariabeeldje aan een meidoornboom hing. Aan dit Mariabeeld werden speciale krachten toegeschreven. De stenen ommuring omheen de kapel diende ter bescherming tegen overstromingen.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Maria Ter Doorn2. Dorpsplein Heffen

In Heffen vind je één van de mooiste dorpspleinen van Vlaanderen terug. Het is een aantrekkelijk, mooi en authentiek dorpsplein waar je je ogen uitkijkt. Vandaag kan je er nog tot de verbeelding sprekende gebouwen spotten. Zo gaat de zandstenen toren van de neogotische Sint-Amanduskerk oorspronkelijk terug tot de 13de eeuw. En je kan moeilijk naast het herenhuis uit 1913 kijken dat is gebouwd door Frans Prosper Verschueren, brouwer en toenmalige burgemeester van Heffen.

Dorpsplein Heffen3. Natuurdomein Het Broek

Tot de vroege middeleeuwen bestond een groot deel van Heindonk en Heffen uit moerasgebied, als gevolg van de velden die regelmatig overspoeld werden door de Rupel en de Zenne. Het Blaasveldbroek, in de volksmond bekend als Het Broek, is daar een overblijfsel van. Vandaag is Het Broek een groene trekpleister van 160 hectare groot waar natuurliefhebbers, wandelaars, joggers en hengelaars vlot de weg naartoe vinden. Ook het otter- en bevereiland is erg in trek. Ideaal om een dorpsbezoek aan Heffen te combineren met een momentje in de natuur.

Het Broek

mechelen 360