In feite staan er in Mechelen drie stadhuizen: het oude Schepenhuis, het huis Den Beyaert en het huidige stadhuis. Achter dat laatste heb je ook nog eens het gloednieuwe administratief centrum 'Huis van de Mechelaar'.

Maar terug naar het huidige stadhuis op de Grote Markt. Het bestaat uit twee delen: de lakenhal met onafgewerkt belfort en het Paleis van de Grote Raad. Waarom het belfort niet afgewerkt wordt? De lakenhandel gaat in de veertiende eeuw achteruit en daardoor is er geen geld meer om het gebouw af te werken. Tweehonderd jaar lang blijft het belfort een ruwbouw, tot het in de zestiende eeuw eindelijk een voorlopig dak krijgt.

Voorlopig? Het dak ligt er nog altijd. Inmiddels is het belfort wel UNESCO werelderfgoed. Rechts van het belfort zie je het oudste deel van het stadhuis, een overblijfsel van de vroegere lakenhal. Links bevindt zich het Paleis van de Grote Raad. De Grote Raad? Die heeft hier nooit vergaderd, want deze vleugel wordt pas in de twintigste eeuw afgewerkt volgens de originele zestiende-eeuwse plannen van de toenmalige toparchitect Rombout Keldermans.

TIP!
Ook het interieur van het stadhuis loont de moeite. Je kan het bezoeken als je onder leiding van een gids aan een historische stadswandeling deelneemt.Prijs

Comfort

Faciliteiten

Locatie

Grote Markt 1, Mechelen